TALAS TORNADA OPUSTOŠIO CENTRALNU AMERIKU: Nevreme rušilo sve pred sobom, APOKALIPTIČNE SCENE (VIDEO)
Tornado u Americi, Foto: Printscreen/X/DisasterTracker

SAD

TALAS TORNADA OPUSTOŠIO CENTRALNU AMERIKU: Nevreme rušilo sve pred sobom, APOKALIPTIČNE SCENE (VIDEO)

Stotine kuća je teško oštećeno ili potpuno uništeno u naletu višestrukih tornada na delove centralne SAD.

Objavljeno: 15:07h

Vlasti su saopštile da se i danas očekuje nalet oluje.

Nacionalna meteorološka služba primila je više od 90 izveštaja o tornadima u državama Teksas, Oklahoma, Kanzas, Nebraska i Ajova.

Jedan od najjačih tornada pogodio je grad Omaha u Nebraski u kome živi oko 485.000 ljudi. U Nebraski je tornado srušio vagone sa šina.

Lokalne vlasti saopštile su da su oštećene kuće i firme, ali nema informacija o žrtvama.

- Veliki broj stabala je oboren. Na mnogim kućama oluja je odnela krov. Jasno se vidi putanja oluje - rekao je načelnik lokalne policije Nil Bonači.

Šef lokalnih vatrogasaca Keti Bosman rekla je da će spasilačke ekipe pretražiti sve podrume, ruševine i objekte u slučaju da ima žrtava ili ljudi u nevolji.

Takođe, veoma snažan i opasan tornado pogodio je područje kod gradova Harlan, Šelbi i Majnden u Ajovi, a meteorolozi upozoravaju na "katastrofalnu štetu".

Meteorolozi za danas najavljuju jak vetar, kišu i grad, a nova tornada se očekuju u delovima Ajove, Kanzasa, Misurija, Oklahome i Teksasa.

Džejson Sandej, stanovnik teško pogođenog Elkhorna u Omahi, opisao je tornado kao "teretni voz". Kako se približavalo, potražio je zaklon u svojoj kući, u koju se uselio pre 30 dana.

- Videli smo da dolazi sa jugozapada, a kada se previše približio brzo smo se spustili dole. Bili smo u kadi i bilo je baš kao što u filmu, kao teretni voz - rekao je.

Bilo je očigledno da je krov otkinut, čuo se glasan udarac i usisavanje. Bilo je prilično zastrašujuće - dodao je.

Tornado je naneo ozbiljnu štetu domu iz snova ove tek doseljene porodice.

- Zahvalni smo što smo živi. Veoma smo zahvalni.

Džon Vels, volonter za čišćenje u gradu Bler severno od Omahe, kaže da je u petak video veliku štetu od oluje.

- Postoje rezervoari za propan koji se okreću. Ima kuća koje nisu ni na temeljima. Čak ni ne znate gde su bile. Nikada nisam video nešto ovako - rekao je on za KETV.

Okrug Lankaster u Nebraski izvestio je da je najmanje 12 kuća oštećeno u oblasti Vejverli, gde je voz sa 31 vagonom iskočio iz šina zbog tornada, a isti olujni sistem je izazvao potpuni kolaps industrijske zgrade u kojoj se nalazi "Garner Industries".

Bonus video:

00:43

GRAĐANI USNIMILI NEREALAN PRIZOR U AMERICI! Tornado nosio sve pred sobom: Urušio crkvu, nosio kuće, A EVO KOLIKO JE PREMINULIH!

(Espreso/Agencije/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.